Speciální výstava očima rozhodčího

Když jsem byl posuzovat první klubovou výstavu v Tallinu v Estonsku, obdržel jsem telefonát. Špatná zpráva byla, že moje dobrá kamarádka Jan Betts nebude moci ze zdravotních důvodů posuzovat českou Klubovou výstavu staroanglických ovčáků. Byl jsem požádán, zda bych jí v tak krátké lhůtě mohl zastoupit. Diář, jenž říkal ano a telefonát Jan Betts, abych dostal její souhlas, zpečetily jmenování k posuzování.
Klubová výstava byla v sobotu 12. září a já měl posuzovat Speciální výstavu v neděli. Výstava se konala na jihovýchodě České republiky, téměř na hranicích s Rakouskem, ve Valtickém zámku, který je součástí UNESCO chráněného Lednicko-Valtického areálu. Právě v Lednici se konala Euro show 2001. Hotel ze 17. století je plný osobitého charakteru, nabízí výtečná vína z rozsáhlých sklepů a má nádherný park a zahrady, jež jsou ideální k procházkám se staroanglickými ovčáky.
Účast 31 psů v obou dnech přiměla výbor klubu pořádat obě výstavy v sobotu. A tak Mark Wibier z chovatelské stanice Sweet Expression´s, dříve holandské nyní situované v Německu, nastoupil do venkovního kruhu v 10.15 hod. připraven posuzovat v teplém, ale zamračeném dni.
Jeho zapisovatelkou byla Karolina Morrison a výstava probíhala hladce a skončila ve 13.30 hod., kdy byla vyhlášená pauza na oběd. Speciální výstava začala ve 14 hodin a já zjistil, že travnatý povrch je hrbolatý s mnoha borovicovými šiškami z okolních stromů. Slunce svítilo a tak jsem brzy sundal sako.  Zapisovatelkou mi byla moje manželka Angela, brzy jsme měli psy ohodnocené a posouzené. BIS byl vyhlášen v 18 hodin a stal se jím pes Zottels My Name is Bond, jenž si již druhým rokem doběhl pro nejvyšší ohodnocení. Byl rovněž mým BOB spolu s Dánskou šampionkou Danish Delight Knock Out - nejlepší opačné pohlaví. Kompletní výsledky posuzování následují níže.
Celkově jsem byl spokojen s vítězi, někteří by potřebovali mít lepší zejména barvu očí. Světle hnědé oči často následují světlou barvu srsti, ale já dávám přednost opravdu tmavě hnědým očím a ty se vyskytují na modře zbarvené kůži a ta většinou dává lepší kvalitu a barvu srsti. Zuby byly dobré a já pečlivě kontroloval každého psa k zapsání skusu a počtu zubů pro klubové záznamy. Některé zuby byly zbarvené - potřebují zubní hygienu. Uši byly malé a úhledné, čisté a dobře přilehlé ke stranám hlavy, pouze pár jich bylo odstávajících. Délka krku je u plemene závažným problémem.  Příliš psů ho mělo krátký, několik pouze na minimu, ale jen pár jedinců mělo délku krku takovou, aby dala rovnováhu celkovému tvaru. Lopatky byly OK, některé byly těžší, což celkově rozšiřuje dané partie. Jen pár jich bylo příliš strmých. Přední partie byly dobré s pevnými kostmi a jen pár jich bylo širších v postoji nebo v pohybu. Hrudníky byly převážně hluboké k loktům, jen několik jich bylo mělčích a většina psů měla dobře klenutá žebra. Propojení předních partií se zadními bylo korektní se správnou návazností za hrudním košem. Zadní partie byly většinou ladné, dobře osvalené a s korektním úhlením v koleni. Někteří byli strmí v koleni s chabým úhlením hlezen. Velkým problémem je hřbetní linie. Stoupající hřbetní linie je jedinečným znakem staroanglického ovčáka. Od ramen k zádi by měl být zřetelný vzestup. Mé ruce ukázaly rovné hřbetní linie u některých jedinců a u jednoho mladého psa dokonce spáditou záď. Srst byla většinou dobře učesaná a taková, jakou lze očekávat po dopoledním vystavování u druhého rozhodčího. Pouze dva psi byli špinaví a se známkami česání na poslední chvíli, čímž jim chyběla podsada a konečky krycí srsti byly ulámané. Hrubá textura srsti je již raritou u moderního staroanglického ovčáka. Byl jsem proto potěšen, když jsem nalezl korektní srst u Nejlepší veteránky, která měla pevnou modrou hrubou srst a jak se uměla pohybovat. Pohyb byl OK i na tomto nerovném povrchu. Několik psů potřebovalo přidat do kroku, ale nějak se jim to nedařilo. Pamatujte na to, že naše plemeno je pastevecké a mělo by si poradit v jakémkoliv terénu. Někteří vystavovatelé omezují své psy tím, že nosí nevhodnou obuv a tím, že nejsou schopni uběhnout v kruhu víc než jedno kolo tempem vhodným pro předvedení psa. Předvedení psů bylo dobré, stříhání a úprava srsti nebyly přehnané a mnoho jedinců mělo bohatou podsadu.
Můj vedoucí kruhu Miky byl skvělý a pomohl i s překladem a vysvětlením mých posudků. Děkuji všem vystavovatelům za sportovní přijetí mých rozhodnutí a za to, že díky tomu bylo posuzování příjemným zážitkem.
Gala večeře po výstavě byla pořádána v suterénu  hotelu, v upraveném vinném sklepení, jež se stalo skvělým disco klubem s atmosférou dobře stráveného večera. Jazyková bariéra bývá problém, ale Dánové, Holanďané, Němci a mnoho Čechů mluví skvěle anglicky, takže se konverzovalo celý večer. Brzy nastala půlnoc a my si popřáli dobrou noc. Neděle byla nyní volná, a tak po dlouhé a pohodové snídani, strávené v konverzaci s vystavovateli a novými přáteli, jsem s Angelou a Markem navštívil nedalekou Lednici, krátká to cesta v Markově zapůjčeném autě. Mnoho peněz z fondu EU bylo vloženo do této světové kulturní památky a práce pokračují na restaurování dalších budov k dosažení jejich původní krásy. Poobědvali jsme v zahradní restauraci, prošli se zahradami až do palmového skleníku, podobného tomu v Kew Gardens v Londýně.
Mark nás ochotně zavezl do hotelu u letiště v Brně, odkud jsme se druhého dne vraceli do londýnského Stansted. Budu se těšit na rok 2011 a Valtickou Euroshow. Věřím, že český klub připraví skvělou výstavu, místo je nádherné a entuziastický výbor klubu bude společně pracovat a postará se o nezapomenutelný zážitek. Tento rok se jim to povedlo.                                                                                                                                                                    
                  Ray Owen                                                                                           (překlad Karolina Morrison)

 

17valtice2009

Vítěz Valtic 2009

ZOTTELS MY NAME IS BOND CAC, Nejlepší pes, BOB

Automatický překladač

Důležitá upozornění

Upozornění pro zájemce o štěňata bobtailu‼️ Při výběru se ujistěte, že štěnata jsou z chovatelské stanice FCI. Existuje stále více organizací, které vydávají své "průkazy původu". Tyto PP však nejsou FCI a štěně z takového chovu je pro nás stejné jako bezpapírové. Příkladem jsou organizace UCI nebo INTERNATIONALER RASSEHUNDE VERBAND E.V. 
Národní a Mezinárodní VÝSTAVY PSŮ NA ROK 2024 ZDE 

Klubová inzerce

ŠTĚŇATA



OSTATNÍ



BOBTAIL V NOUZI